İçeriğe geç

Kamu Davası Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır

Kamu davası açıldığını nasıl öğrenirim?

HAKKIMDA BİR DAVA AÇILDIĞINI NASIL ANLARIM? Hakkınızda dava açılıp açılmadığını öğrenmenin iki yolu vardır. Birincisi e-devlet, ikincisi ise UYAP sistemidir. E-devlet sistemine şifreniz ve TC kimlik numaranızla giriş yaptıktan sonra “Dosyalarım” bölümünden hakkınızda dava açılıp açılmadığını öğrenebilirsiniz.

Davanın kamu davası olduğu nasıl anlaşılır?

Kesin yargılamanın başlatılmasına karar verildikten sonra açılan ceza davaları da hukuki niteliği itibariyle kamu davasıdır. Ceza yargılamasının hukuki niteliği, soruşturulan suçun ihbar edilebilir bir suç olup olmamasına bağlı değildir.

Hangi suçlar kamu davasına dönüşür?

Cumhuriyet savcılığının şikâyet üzerine açtığı kamu davası; basit tıbbi müdahale ile giderilebilen kasten yaralama, taksirle yaralama, cinsel istismar, kişilerin huzur ve sükûnunu bozma, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma suçlarından açılmıştır.

Kamu davası kaç yıl sürer?

Şüpheli, 5 yıllık ertelenmiş süre içinde kasıtlı bir suç işlememiş olmalıdır. Bir kişi kasıtlı bir suç işlerse, ertelenmiş kamu davası başlatılır. Bir hukuk davası, diğer birçok dava türü gibi, tamamlanması biraz zaman alabilir. Ancak, kamu davaları genellikle 6 ay ila 2 yıl içinde tamamlanır.

Kamu davası e-devlette görünür mü?

Vatandaşlar, e-Devlet şifresi, e-İmza, mobil imza ve e-Devlet olmak üzere dört seçenekle internet üzerinden UYAP Vatandaş Portalı’na bağlanabiliyor; Türkiye genelindeki tüm davalarına ait bilgileri takip edebiliyor.

Dava açıldığında mesaj gelir mi?

Bir kişiye karşı dava açılması veya icra takibi başlatılması halinde UYAP bilgi sistemi, ilgili kişiye hakkında açılan dava hakkında ücretsiz mesaj göndermektedir.

Savcı neden kamu davası açar?

Şikâyetin talebi üzerine Cumhuriyet savcılığı soruşturma başlatır ve suç işlendiği hususunda yeterli şüphe varsa iddianame düzenleyerek ceza mahkemesine kamu şikâyetinde bulunur.

Kamu davası sicile işler mi?

Başka bir deyişle, kişi kamu davasının sonunda bir mahkumiyet alırsa ve bu mahkumiyet kesinleşirse, bu kesin hüküm ceza siciline kaydedilir. Kamu davasının açılmasının ertelenmesine ilişkin kararlar mahkeme siciline kaydedilmez, ancak hakim ve savcıların başvurabileceği özel bir kayıtta tutulur.

Kamu davası açılan kişiye ne denir?

Hakkında ceza mahkemesinde kamu davası açılan kişiye “sanık” denir. Suçun türüne göre genel mahkemelerde (Asliye Ceza Mahkemesi, Ağır Ceza Mahkemesi) veya şüphelinin on sekiz yaşından küçük olması durumunda özel mahkemelerde kamu davası açılabilir.

Kamu davasında tutuklama olur mu?

Kamu davasının duruşmasına katılmayan sanık tutuklanabilir. Ancak, şahsi davanın duruşmasına katılmayan sanık hakkında bu tedbir uygulanmaz.

Kamu davasında müşteki ceza alır mı?

Şikayetçiler, şüpheliler arasında Türk Ceza Kanunu’nda açıkça suç olarak tanımlanan eylemleri gerçekleştirmiş veya suçtan zarar görmüş kişilerdir. Bu nedenle şikayetçilerin yasal olarak cezalandırılması mümkün değildir. Ancak bazı durumlarda kişiler yalnızca “şikayetçi” unvanına sahip olmayabilir.

Kamu davası para cezası ne kadar?

Türk Ceza Kanunu’nda öngörülen para cezasının alt sınırı günlük 20 lira, üst sınırı günlük 100 lira olup, hapis cezasının alt sınırı 5 günden, üst sınırı ise 730 güne kadar çıkabiliyor.

Uzlaşma olmazsa kamu davası açılır mı?

Somut olayda CMK’nın 171. maddesinde kamu davasının açılmasının ertelenmesi için aranan şartların bulunup bulunmadığı incelenmemiştir. Erteleme süresi boyunca suç için zamanaşımı işlemez. Kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararından sonra uzlaşma şartlarının bulunmaması halinde kamu davası açılacaktır.

Kamu davası nerede gözükür?

Adıma sunulan dosyaların içeriklerini nereden sorgulayabilirim? Belirttiğiniz konu ile ilgili bilgiye Adalet Bakanlığı’nın www..tr adresindeki e-Hizmetler bölümünde yer alan Dava Dosyası Sorgulama servisinden ulaşabilirsiniz.

Açılan kamu davası geri çekilir mi?

En çok merak edilen konulardan biri de kamu davasının iptal edilip edilmediğidir. Bu durumda kamu davasının düşürülüp düşürülmediği de tartışılmaktadır. Ancak suç şikâyete bağlıysa şikâyet geri çekilse bile dava hiçbir şekilde durdurulmayacaktır.

Kamu davası uyapta görünür mü?

Vatandaşlarımız; bu uygulama ile açık veya kapalı dava ve icra dosyalarını, dosyalarındaki evrakları, duruşmaları, ayrıca UYAP bilgi sisteminde kayıtlı adres ve iletişim bilgilerini takip edebilirler. Uygulama IOS ve Android platformlarından tamamen ücretsiz olarak indirilebilir.

Birinin bana dava açtığını nasıl anlarım?

Kişi kendisine dava açıldığını düşünüyorsa, kimlik numarası ve e-devlet şifresini kullanarak Adalet Bakanlığı’nın “Dosya Bilgileri” servisine erişebilecek. Vatandaşlar e-devlet üzerinden; dosyanın içeriğini, dosyanın açılış tarihini, duruşma tarihini ve dosyadaki tarafın rolünü öğrenebilecek.

Hakkımda açılan soruşturmayı nasıl öğrenebilirim?

Bir soruşturmanın devam edip etmediğini öğrenmek için savcılığa veya savcılıklara yazılı veya sözlü bir talepte bulunabilirsiniz. Soruşturma başlatılırsa ne yapmalıyım? Soruşturma altındaysanız bir avukatın yardımını almak ve yasal süreci öğrenmek önemlidir.

Dava açıldıktan kaç gün sonra e-devlete düşer?

Hakkımda açılan bir davanın sisteme yansıması kaç gün sürer? Hakkınızda açılan bir davadan haberdar olsanız bile aynı gün içerisinde e-devlet veya UYAP sistemine yüklenmez. Genellikle davanın sisteme yansıması 1 hafta veya en geç 10 gün sürer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Yaşlı Escort