İçeriğe geç

Niğde Il Olmadan Önce Nereye Bağlıydı

Niğde hangi şehirden ayrıldı?

Niğde, Aksaray, Nevşehir, Mersin, Adana, Kayseri ve Konya illeriyle komşu olup, güneyde Bolkar Dağları ile İçel ilinden, güneydoğuda Aladağlar ve doğuda ise Adana ilinden doğal sınırlarla ayrılır.

Niğde Konya’dan ne zaman ayrıldı?

Cumhuriyet dönemine kadar Konya’ya bağlı bir sancağı olan Aksaray, 1920 yılında il olmuş, 1933 yılında il statüsü kaldırılarak Niğde’ye ilçe olarak bağlanmış, 15 Haziran 1989 tarihinde ise tekrar il olmuştur.

Niğde’nin eski adı nedir?

Niğde’nin en eski isminin Nahita veya Nakita olduğu iddia ediliyor. Bu adayı ilk olarak İbn Bibi keşfetmiş. Eski CHP Niğde milletvekili Dr. Avram Galanti, Niğde hakkında kitabında şöyle yazıyor: “Niğde’nin en eski ismi Anahita’dır.

Niğde’de kimler yaşamış?

Niğde ve çevresinde Neolitik Dönem’den (M.Ö. 8000-5500) itibaren yerleşim alanı olduğu belirtilmektedir (Toroğlu, 2006: 91; Öztürk, 2012: 8), Niğde ve çevresinde Hatti, Hitit, Asur, Frig, Kimmer, Med ve Makedonyalıların egemenlik izlerine rastlanmaktadır (Toroğlu, 2006: 91; Öztürk, 2012: 8; Öztürk, 2012: 9-10).

Nevşehir Niğde’den ne zaman ayrıldı?

Kapadokya’nın Nevşehir bölgesinin ortasında, Aksaray-Kayseri karayolu üzerinde ve Kırşehir-Niğde karayolunun kavşağında yer almaktadır. Gelişimi 1954 yılında Niğde’den ayrılarak il olmasıyla başlamıştır.

Atatürk Niğde’ye gitti mi?

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, 5 Şubat 1934’te Niğde’ye gelmiş ve büyük bir coşkuyla karşılanmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında işgal edilmeyen Niğde, Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk’e destek vererek ülkenin kurtarılmasında etkin rol oynamıştır.

Aksaray Niğde’den ne zaman ayrıldı?

Önceleri il iken 1933 yılında ilçe yapılmış ve 15 Haziran 1989 tarih ve 3578 sayılı kanunla Niğde’den ayrılarak tekrar il olmuştur. Niğde’nin kuzeybatısında, Konya’nın doğusunda ve Ankara’nın güneydoğusunda yer almaktadır. Nüfusu 433.055 (2022) ve 7’dir.

Sonradan il olan şehirler hangileri?

O yıldan sonra otuz iki yıl boyunca il sayısında herhangi bir değişiklik olmadı. 1989 yılında Aksaray, Bayburt, Karaman ve Kırıkkale; 1990 yılında Batman ve Şırnak; 1991 yılında Bartın’da; 1992 yılında Ardahan ve Iğdır; 1995 yılında Yalova, Karabük ve Kilis; Osmaniye 1996 yılında il, Düzce ise 1999 yılında il olmuştur.

Aksaray mı büyük Niğde mi?

1933 yılında çıkarılan bir kanunla Niğde’ye ilçe olarak bağlanan Aksaray, nüfus, alan ve kalkınma bakımından bağlı olduğu Niğde ilinden ileride olduğu için bunu kabullenememiştir.

Niğde Kürt yeri mi?

Ancak Ankara, Konya, Kırşehir, Çankırı, Aksaray, Yozgat, Çorum, Amasya, Niğde ve Tokat’ın bazı ilçelerinde 15. yüzyıldan itibaren yerleşik Kürt toplulukları yaşamaktadır.

Niğde yörük mü?

Anadolu’da Yörüklerin özellikle yerleştiği iller; Bunların İçel, Adana, Aydın, Isparta, Kütahya, Bilecik, Çorum, Tokat, Ordu ve çevresi, Kayseri, Niğde ve Aksaray olduğu görülmektedir.

Türkiye’nin en zengin köyü neresi?

Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Darkdere köyüdür. 1928 yılında Asbuzu olarak adlandırılan köyün ismi daha sonra Darkdere olarak değiştirilmiştir. 2023 verilerine göre köy nüfusu 578 kişidir. Bu nüfusun 286 kişisi erkek, 292 kişisi kadındır. Gelir kaynağı ağırlıklı olarak sanayi ve ticarettir.

Niğde il olmadan önce hangi ile bağlıydı?

Konya Vilayetinde Niğde, Konya Merkez, İçel, Hamidabad (Isparta) ve Tekke (Antalya) olmak üzere toplam beş sancak bulunuyordu. Niğde Sancak’ı, Niğde Merkez İlçesi, Nevşehir, Kırşehir, Ürgüp (Ürgüp’e bağlı Yahyalı belediyesi) ve Aksaray’dan oluşan toplam 5 ilçeden oluşuyordu.

Niğde’de Alevi var mı?

Niğde’nin merkez ilçesine bağlı Kömürcü köyü bir Alevi köyüdür.

Niğde’nin en zengini kim?

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Niğdeli iş insanı Ferit Faik Şahenk, 2,5 milyar dolarlık servetiyle ilk 10 listesinde 8’inci sırada yer alırken, kız kardeşi Filiz Şahenk de 2,3 milyar dolarlık servetiyle listenin 10’uncu sırasında yer aldı.

Niğde’ye en yakın il hangisi?

Niğde İli’nin coğrafi konumu ve nüfus durumu; Kuzeyinde Nevşehir, kuzeydoğusunda Kayseri, doğusunda Adana, güneyinde Mersin, batısında Konya ve kuzeybatısında Aksaray olmak üzere toplam (7) il ile çevrilidir.

Niğde mi büyük Aksaray mı?

1933 yılında çıkarılan bir kanunla Niğde’ye ilçe olarak bağlanan Aksaray, nüfus, alan ve kalkınma bakımından bağlı olduğu Niğde ilinden ileride olduğu için bunu kabullenememiştir.

Çamardı nereye bağlıdır?

Çamardı ilçesi, Niğde ilinin güneydoğusunda Toros Dağları’nın eteklerinde kurulmuştur. Niğde Merkez ilçesi, Bor, Ulukışla ve Adana illerinin sınırlarıyla çevrilidir.

Niğde ne zaman kurtuldu?

Niğde, 1924 yılında Cumhuriyet’in ilk mülki taksimatıyla il statüsüne kavuşmuştur. Nevşehir bugünkü mülki sınırlarına 1954 yılında kavuşmuş, Aksaray ise 1989 yılında il olmuştur. Niğde’nin Merkez İlçe, Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla olmak üzere altı ilçesi vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Yaşlı Escort