Okul öncesi eğitimde kuramlar nelerdir?
Çocuk gelişimi ve eğitimini şekillendiren en önemli yaklaşımlar şu şekilde gruplandırılabilir: Psikanalitik yaklaşım (Freud, Erikson), Davranışçı yaklaşım (Skinner, Bandura), Yapılandırmacı yaklaşım (Piaget, Vygotsky), Ekolojik yaklaşım (Brofenbrenner).
Okul öncesi eğitimde normatif yaklaşım nedir?
Gelişim psikolojisinde kullanılan yaklaşımlar Normatif yaklaşım, bireysel farklılıklar yaklaşımı ve yaşam evreleri yaklaşımı Normatif yaklaşım: Normatif yaklaşım, gelişimde tipik ve genel olarak beklenen davranışları ve özellikleri açıklar.
PYM yaklaşımı nedir?
4 PYM (Primary Years Program) 5 High Scope Approach 1962 yılında ABD’de oluşturulan bu sistem, çocukların kendilerinin planlayıp gerçekleştirdiği aktivitelerle daha iyi öğrendikleri ilkesine dayanmaktadır. Program, erken çocukluk eğitiminde “aktif öğrenme” kavramına dayanmaktadır.
Kuram nedir çocuk gelişimi?
Teori: Bir şeyle ilişkili bir inanç sistemi. Çocuk gelişimi teorisi, bir çocuğun neden hissettiği, düşündüğü ve davrandığı şekilde davrandığına dair bir inançlar dizisidir.
Kuramlar nelerdir?
Teori, herhangi bir olayı açıklamak için kullanılan bir düşünce sistemidir. Genel olarak teori, genel, soyut ve rasyonel bir fikirdir. Dahası, bir teori açıklanabilen genel, bağımsız ilkelere dayanır. Bu ilkelere bağlı kalarak doğadaki sonuçları nasıl gösterebileceğimizi açıklamaya çalışır.
Okul öncesi eğitimde uygulanan etkinlik türleri nelerdir?
Programda Türkçe, sanat, tiyatro, müzik, beden eğitimi, oyun, fen, matematik, okuma-yazma hazırlığı ve geziler gibi etkinlikler yer alıyor.
Decroly yaklaşımı nedir?
20. yüzyılın başlarında Jean Ovide Decroly tarafından geliştirilen Decroly sistemi, “hayatta okul, okulda hayat” kavramına dayanmaktadır. Bu sistem, aynı ortamda yaşayan çocuklardan farklı gelişim düzeyine sahip çocuklara doğal bir yaşam ortamında eğitim sağlamaya odaklanır.
Bütüncül yaklaşım nedir okul öncesi?
Bütünsel yaklaşım Bank Street’in ayrılmaz bir parçasıdır. Bu yaklaşıma göre çocuğun eğitim süreci; çocuğun etrafındaki materyallerden en iyi şekilde faydalanmasını, onlarla sürekli iletişim kurmasını ve fikirlerini etrafındaki insanlarla sürekli paylaşmasını içerir.
The whariki yaklaşımı nedir?
Whāriki yaklaşımı, öğrencileri kendi kültürlerini anlamaya teşvik ederken diğer kültürleri anlamalarını da destekler. Öğrenme ortamları: Whāriki, öğrenmenin sınıf duvarlarıyla sınırlı olmadığını vurgular. Doğal ortamlar, topluluk alanları ve diğer fiziksel alanlar da öğrenme için değerlidir.
High scope yaklaşımı nedir?
High/Scope Yaklaşımındaki Temel Deneyimler Temel Deneyimler, yetişkinlerin öğretim programını sunmalarına rehberlik etmek için yararlı bir çerçeve sağlar. Öğretmenlerin, çocuklara gelişimsel olarak uygun öğrenme fırsatları sağlayarak çocukların seçtikleri aktiviteleri teşvik etmelerine ve geliştirmelerine yardımcı olur.
Head Start’ı kim kurdu?
Sivil haklar organizatörü, ulusal eğitim politikası danışmanı ve Upward Bound programının yaratıcısı Stan Salett, Head Start programını başlatmakla da tanınır. Sivil haklar organizatörü, ulusal eğitim politikası danışmanı ve Upward Bound programının yaratıcısı Stan Salett, Head Start programını başlatmakla da tanınır.
Reggio Emilia sistemi nedir?
Reggio Emilia yaklaşımına göre, çocuğun gelişim süreci içinde toplumdaki yeni kültürel değerleri ve rolleri öğrenmesi desteklenmeli, böylece gelişimini engelleyen eski değer yargılarından oluşan “duvar” ile karşılaştığında bunu kendi başına aşabilmelidir.
Piaget’in kuramları nelerdir?
Piaget’nin Bilişsel Gelişimin Dört Aşaması Piaget, söz konusu bireylerin bilişsel gelişim sürecinin ardışık bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğine inanmaktadır. Piaget’nin gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, ön-işlemsel dönem, somut işlemsel dönem ve soyut işlemsel dönem olarak sıralanmaktadır.
Vygotsky hangi kuram?
Vygotsky’nin sosyo-kültürel bilişsel gelişim kuramı Rus psikolog Lev Semonovich Vygotsky’nin kuramına göre, kültür ve toplum, çocuğun bilişsel gelişimini sağlamada önemli bir rol oynamaktadır.
Eric Erikson’un gelişim dönemleri nelerdir?
Erikson, hayatı sekiz döneme ayırır: güven ve güvensizlik (0-1 yaş), bağımsızlık ve utanç ve şüphecilik (2-3 yaş), inisiyatif ve suçluluk (4-6 yaş), başarı ve aşağılık duygusu (7-11 yaş), kimlik ve rol karmaşası (12-18 yaş), arkadaş edinme ve yalnız kalma (19-26 yaş)Daha fazla makale…
Kaç tane öğrenme kuramı vardır?
Literatürde yaygın olarak kabul gören üç temel öğrenme kuramı vardır: Davranışçı öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı ve yapılandırmacı öğrenme kuramı (Özerbaş, 2007).
Okul öncesi eğitimin temel özellikleri nelerdir?
2. Okul öncesi eğitim programının tanımı: Çocuk merkezlidir, esnektir. … Dengelidir. Oyun temellidir. Keşif yoluyla öğrenme bir önceliktir. … Yaratıcılığın geliştirilmesi en önemli unsurdur.
Pekiştirme kuramı nedir?
Organizmayı olumlu bir sonuca götüren davranışlar kalıcıdır. Başka bir deyişle, insanlar davranışlarının sonucu olarak olumlu bir duruma sokulduklarında, bu davranışın tekrarlanma olasılığı artar. Davranıştan kaynaklanan bu olumlu sonuçlara pekiştirme denir. Skinner’ın çalışması, edimsel koşullanma olarak bilinir.
Bilimsel kuramlar nelerdir?
Bilimsel anlamda teoriler, doğanın veya fiziksel evrenin belirli yönlerini açıklayabilen, gerçekler, yasalar, sonuçlar, bilimsel tahminler ve test edilmiş hipotezler dahil olmak üzere son derece sağlam temellere dayanan önermelerdir (NRC, 1998).